HORECA IN DORDRECHT

‘HOE DICHTER BIJ DORDT… ’

Zo sloot koning Willem Alexander, in 2015, tijdens koningsdag zijn speech af. Hij begon met de frase ‘hoe dichter bij Dordt…’ en sloot af met de woorden ‘..hoe mooier het wordt’. Verrassend, want normaliter luidt deze bekende spreuk een stuk negatiever. Niets is ook minder waar, Dordrecht heeft een prachtig historisch decor met fijne inwoners en een natuurlijk en divers buitengebied. Dus geef hem eens ongelijk.

Alex en Edwin zijn Dordtenaren en in opdracht van hen hebben we in de afgelopen tijd twee restaurants voorzien van maatwerk. Twee unieke restaurants met één gemene deler; Dordrecht een stukje mooier maken.  

Samenwerking met Alex

Al eerder, bij restaurant Gusto, was er een samenwerking met Alex om het interieur aan te pakken. Dat is goed bevallen, vandaar dat we bij het Gemaal te Dordrecht ook aan de slag konden. Heel toevallig is deze samenwerking niet. Thomas kent Alex uit zijn horeca verleden, toendertijd bij Café Rotterdam waren de twee collega’s. Thomas besloot een ander carrière pad te volgen en kwam in de interieurbouw terecht. Wat begon met timmeren van een bestekbak is nu een vertrouwde samenwerking.

‘Het is én-én, jullie leveren goed werk én je gunt het elkaar’
Alex Verburg, eigenaar restaurant Het Gemaal

In het begin was het aftasten maar al gauw zag Alex de nauwkeurige werkwijze van Thomas en was overtuigd van zijn kunnen. Alex vergelijkt ons werk met patisserie, alles wordt zorgvuldig afgewogen, het moet kloppen anders mislukt het.

Een stukje geschiedenis

Langs het Wantij en aan de rand van de Dordtse wijk Stadspolders bevindt zich een historisch stoomgemaal. In de 19de eeuw deed het gemaal, gestookt met kolen, dienst om het grondwaterpeil van de stadspolders op peil te houden. Nu, twee eeuwen later is er een hoop veranderd. In het historische gemaal huisvest een architectenbureau en daarnaast is er afgelopen voorjaar restaurant het Gemaal neergestreken. In de oude, monumentale kolenschuur worden tegenwoordig, onder andere, kippendijen gekonfijt. Toen eigenaar Alex de kans kreeg om hier een nieuw restaurant te openen, heeft hij dit met beide handen aangegrepen.

Het had nog wel wat voeten in de aarde om hier te kunnen beginnen, vertelt Alex. Vijftien jaar lang heeft het monumentale pand leeg gestaan. De makelaar zei destijds; ‘niet aan beginnen, dit gaat je miljoenen kosten’. Toch, ondanks een hoop omwegen, is het gelukt om er een goedlopende zaak van te maken.

Opdrachtgever: Alex Verburg / Ontwerp: Blended / Fotografie: Interieurmakers Rotterdam

Link naar restaurant Het Gemaal

De connectie met Edwin

Edwin is samen met Alex mede-eigenaar van restaurant Post in Dordrecht. Toen we daar een paar maanden geleden langs gingen om de verbouwing van de bar te bespreken, sloeg de vonk over om ook bij Vertu aan de slag te gaan. Een nieuw restaurant in hartje Dordrecht.

Edwin kreeg de kans, om hier een zaak te openen, in z’n schoot geworpen. De eigenaar van het pand benaderde hem persoonlijk, omdat het toenmalige restaurant de deuren zou sluiten. Zo’n kans — die locatie, dat karakteristieke pand én zo’n voorstel — kon hij natuurlijk niet laten schieten. Twee ambitieuze horeca aspiranten, Kim en Mitchell, sloten zich aan om de tent te gaan runnen. En zo geschiedde.

De samenwerking was goed en het contact tussen de drie partijen verliep soepel’
Edwin Roestenberg, eigenaar Restobar Vertu

Samen met architecten van BURO M2R beklonken we kort daarna de plannen voor de inrichting. De korte lijntjes maakte dat alles vrij snel duidelijk was en we snel aan de slag konden.

Op steenworp afstand

Naast de grote kerk in Dordrecht staat een 17de-eeuws pand dat is omgedoopt tot restaurant. Op eerste oogopslag is dit een ‘gewoon’ oud pand zoals je meer ziet in het oude centrum van Dordrecht. Maar niks is minder waar. Dit pand komt van origine uit Rotterdam en is in de jaren ’70 steen voor steen naar Dordrecht verhuisd. Het huis wat hier voorheen stond was in dusdanige slechte staat dat het niet meer te restaureren viel.  De stadsarchitect W. van den Berg kwam met een creatieve oplossing, en zo werd een voormalig herenhuis aan de Schiekade in Rotterdam herbouwd in Dordrecht.

Fine dining naast de grote kerk, voor de fijnproever met culinaire ervaring, dat kon bijna niet anders op deze locatie. Restobar Vertu opende op 1 april jl. hier haar deuren.

Opdrachtgever: Edwin Roestenberg / Ontwerp: BURO M2R / Fotografie: Interieurmakers Rotterdam

Link naar restaurant Vertu

IMR - Het Gemaal
IMR - Het Gemaal
IMR - Het Gemaal
IMR - Het Gemaal
IMR - Het Gemaal
IMR - Het Gemaal
IMR - Vertu
IMR - Vertu
IMR - Vertu

IMR - Vertu
IMR - Vertu