Gusto Rotterdam

Binnen vier weken een compleet restaurant strippen, verbouwen en opnieuw inrichten … ga er maar aan staan. Interieurmakers Rotterdam deed het ‘gewoon’, in een fantastische samenwerking met meerdere partijen. Met vereende krachten herrees het vernieuwde Italiaanse restaurant Gusto als een indrukwekkende feniks uit haar as. Opdrachtgever, interieurarchitect én maker belichten dit bijzondere project.

‘Het is echt mooi geworden, maar zonder gekkigheid’
Alex Verburg, opdrachtgever

‘Eigenlijk wilden we alleen de keuken verbouwen’, blikt eigenaar Alex Verburg terug. ‘Maar van het één kwam het ander. Verbouwen doe je ook met het oog op de toekomst, om de komende tien jaar weer mee te kunnen in uitstraling richting de gasten.’ In zijn zoektocht naar partijen die de verbouwing konden realiseren, kwam Alex terecht bij Interieurmakers Rotterdam. ‘Ik had eerder al met Thomas samengewerkt, wat goed was bevallen. Voor deze verbouwing had ik best met een grote partij uit Amsterdam in zee kunnen gaan. Maar ik werk liever met een Rotterdams bedrijf, met mensen die ik ken en vertrouw.’

Alles klopt

Alex kreeg geen spijt van zijn keuze. ‘Tijdens het hele proces heeft Thomas heel goed meegedacht. Ook bij de uitvoering van het ontwerp van de architect. Thomas weet of iets maakbaar is of niet en ziet meteen hoe het anders kan. En hij heeft nog gelijk ook. De enorme wijnkast, het op maat gemaakte servicemeubel, de tafelbladen van composiet: alles klopt.’ In nog geen vier weken tijd is Gusto heropend. Dat kan volgens Alex alleen als je met de allerbesten samenwerkt. ‘Met aannemersbedrijf SOC uit Schiedam bijvoorbeeld. Het leek allemaal één grote chaos hier met al die verschillende mensen over de vloer: elektriciens, loodgieters, schilders, stukadoors. Maar iedereen had z’n eigen plek en deed z’n eigen ding.’

No-nonsens

Alex is ingenomen met het resultaat. ‘Het is ontzettend mooi geworden, maar zonder gekkigheid. We zijn een no-nonsensbedrijf. De balans tussen de hoge kwaliteit van ons eten en het interieur in de oude situatie was een beetje zoek. Dat is nu weer helemaal prima in orde. Interieur, verlichting, afwerking: wat mij betreft, kan het niet beter. Het ziet er niet alleen top uit, maar ook keuken-technisch kunnen we nu veel efficiënter werken.’

‘Wij zijn heel erg van het sámen mooi maken’
Roger Teunisse, Interieurarchitect BURO M2R

BURO M2R kreeg in 2006 opdracht van restaurateur Alex Verburg om een kantoorpand tot restaurant te transformeren: Gusto. Toen Gusto toe was aan vernieuwing, nam Alex BURO M2R opnieuw in de arm. Met Gusto 2.0 als schitterend resultaat.

Middenin de economische crisis kocht Alex Verburg het pand naast zijn restaurant Gusto. Samen met een aannemer betrok hij dat deel bij het restaurant. Interieurarchitect Roger Teunisse: ‘De keuken was verdeeld over vier locaties in het pand, waardoor het personeel zich de blubbers liep om bij wijze van spreken de slagroom bij de appeltaart te vinden. Daarnaast was er geen samenhang tussen de twee panden. Het voelde als twee losstaande restaurants.’ Dat kon anders.

Gusto 2.0

Drie jaar geleden gaf Alex BURO M2R opdracht om van de twee panden een kloppend geheel te maken. ‘In fases werkten we uit hoe we de verschillende onderdelen van Gusto 2.0 goed konden presenteren’, vervolgt Roger. ‘Aan de voorkant de snelle verkoop van onder andere ijs en panini en dieper in de zaak het restaurantgedeelte. Driekwart jaar geleden wilde Alex de plannen voor het vernieuwde Gusto concretiseren en stelden we de definitieve plattegronden en look & feel vast.’

Interactie met de makers

De samenwerking met Interieurmakers Rotterdam is Roger goed bevallen. ‘BURO M2R zoekt de interactie met degene die ons ontwerp realiseert. Wij maken het aanzicht van buiten en gaan vervolgens met de makers om de tafel zitten. Hoe zij dan bijvoorbeeld een barelement constructief opbouwen, laten we vooral bij de makers. Als zij aangeven dat het slimmer, sneller of steviger kan, wie zijn wij dan om de arrogante architect uit te hangen? Wij zijn heel erg van het sámen mooi maken. Dat herkennen wij in Thomas en Henk. Daarom klikt het ook zo goed.’ Roger is trots op het resultaat van Gusto 2.0. ‘Vanwege de helderheid die weer terug is, het overzicht en de eenheid van de twee panden.’

‘Met sfeer, kleur en materialen alléén bouw je geen interieur’
Thomas van den Boogert, Interieurmakers Rotterdam

Interieurmakers Rotterdam realiseerde het ontwerp van BURO M2R voor het vernieuwde Gusto. Daarnaast voerde maker Thomas van den Boogert ook een groot deel van de bouwdirectie.

‘Hét kenmerk van deze klus? De enorme tijdsdruk. Alles wat ontworpen en gemaakt was, moest in heel korte tijd in het lege pand komen. Daarbij fungeerde ik als intermediair tussen architect en aannemer. De architect bedenkt sfeer, kleur en materalen, maar daar kun je nog geen interieur mee bouwen. Zeker niet als heel veel dingen samenkomen zoals al die aansluitpunten voor water en elektra. De lijntjes met de aannemer waren prettig kort en dat werkte heel goed.’

Drie verschillende bars

In het oog springende onderdelen van het interieur zijn drie totaal verschillende bars, die vooraf in de werkplaats van Interieurmakers Rotterdam waren gemaakt. Twee daarvan zijn eetbars: een pizzabar en een paninibar. ‘De derde bar, een koffiebar, is een heel complex ding’, legt Thomas uit. ‘Deze bar gaat verschillende richtingen op en er gebeurt ontzettend veel. Zo is er een koffiemachine, een taartvitrine, een cocktailstation en een koel-werkbank voor ijsverkoop. In die bar moest allerlei apparatuur worden ingebouwd, wat qua maatvoering nogal uitdagend was. Het spannendste was de koel-werkbank met ronde gaten voor de diverse ijscilinders. Over de hele bar ligt een dekton blad, een ultracompact, sterk en hard composiet. Dat blad moest vooraf in de fabriek worden gemaakt. Dan is het wel de bedoeling dat de uitsparingen in dat blad voor de ijscilinders perfect matchen, anders heb je een probleem! Is allemaal goed gegaan gelukkig.’

 

Restaurant Gusto, een bijzonder project: bekijk hierboven de video.