KUNSTPROJECT
DE VEERMAN BRENGT VERBINDING IN BREDA
Met zijn rode gewaad bracht de grote en sterke Sint-Christoffel, de veerman, reizigers de woeste en gevaarlijke rivier over. Op een nacht stond er een kind aan de oever. Het kind vroeg aan Christoffel of hij hem veilig over wilde zetten. Christoffel nam het kind op de schouders, maar met elke stap die hij zette, werd het kind zwaarder. Nadat hij met moeite de rivier had overgestoken, vertelde het kind dat hij Christus was en dat Christoffel, door Hem te dragen, de zonden van de wereld op zijn schouders had gevoeld.
In samenwerking met CrossArts Breda en Observatorium Rotterdam hebben we een drijvend paviljoen gemaakt,het kunstwerk de Veerman, geïnspireerd op de schouders van Sint Christoffel.
CrossArts Breda is de initiatiefnemer van dit project. Ze pleiten voor het behoud van de rivier de Mark en de integratie ervan in het nieuwe woon- en werkgebied ’t Zoet , een stadsdeel dat via het water een directe verbinding heeft met de binnenstad van Breda.
De fresco van Sint Christoffel ter inspiratie
Voor dit bijzondere stadsdeel aan de rivier de Mark, werd kunstenaarsgroep Observatorium Rotterdam gevraagd om de rivier onder de aandacht te brengen als centraal element van ‘t Zoet. De inspiratie hiervoor werd gehaald uit de Grote Kerk van Breda. Bij een bezoek aan deze kerk kun je bijna niet om het indrukwekkende, acht meter hoge middeleeuwse fresco van Sint-Christoffel heen.
De elementen van het fresco en de rivier de Mark zijn samengebracht in één drijvend kunstwerk: de Veerman. De Veerman is een verbinder in de breedste zin van het woord, het is een veerdienst die je van de ene naar de andere plek brengt en het verbind de mensen met de Mark en het stadsdeel ’t Zoet, een unieke beleving van de stad Breda vanaf het water.
Het proces
Toen Geert de inspiratie voor de Veerman had opgedaan, was het ontwerp snel gemaakt: een geraamte in de vorm van schouders en een nek in de kleur van het gewaad van Sint Christoffel.
‘Het is een wonder dat alles achteraf blijkt te kloppen,’ aldus Geert van de Camp van Observatorium. Desalniettemin verschilt het uiteindelijke ontwerp op verschillende punten van de oorspronkelijke tekeningen. Niet gek bij zo’n project want veel beslissingen worden noodgedwongen tijdens het proces genomen. In het eerste ontwerp was de nek een vast onderdeel, met het idee dat je erop kon staan, alsof je in het hoofd van de figuur stond. ‘Maar we wilden toch onder één van de bruggen naar het centrum door varen, dus moest de nek demontabel zijn’ legt Geert uit. Verder bleek tijdens het maakproces dat het geheel meer stevigheid nodig had, na een belletje met Henk ontstond het idee voor hoekverbinders, dat werkte uitstekend!
“Op een gegeven moment schrijft een boek zichzelf en dat geldt ook voor dit project”
Geert van de Camp, Observatorium Rotterdam
Samenwerking met Observatorium Rotterdam
We hebben eerder samengewerkt met Observatorium Rotterdam. In 2020 verscheen het stadskunstproject ‘Gegenwarten’ in Chemnitz in onze nieuwsbrief, een grote stadspoort met een houten dichtregel aan de zijkant. Die samenwerking was zeer prettig, en volgens Geert was het een logische keuze om voor de Veerman opnieuw met ons in zee te gaan. ‘Deze vormen zijn te complex en omslachtig om zelf te maken,’ legt hij uit. ‘Toen dacht ik: nu ga ik eens met Henk praten.’ Onze CNC-machine was essentieel voor dit project en een bijkomend voordeel is dat het kantoor van Observatorium in Rotterdam is gevestigd.
Geert vindt het boeiend om samen te werken: ‘Je gaat samen een avontuur aan, zo voelt dat.’ Toch blijft het spannend om zo’n groot project uit handen te geven. ‘Toen ik met de opdrachtgever langs kwam in de werkplaats, zag ik dat er heerlijk gebouwd werd. Ik dacht bij mezelf: het komt goed. Dat voelde als een opluchting.’ Toen de deadline steeds dichterbij kwam werd langzaam het hele interieurmakersteam uitgerukt. “Het is leuk om als één team samen te werken aan zo’n project. Dat schept een goede sfeer waarbij iedereen er 100% voor gaat, dat is geeft een lekker gevoel.” Aldus Ruben van Interieurmakers Rotterdam.
De Veerman heeft tot begin oktober op verschillende plaatsen op de Mark in Breda gedobberd. Inmiddels is de Veermangedemonteerd, maar niet getreurd, volgend jaar zal de Veerman herrijzen en gebruikt worden op een festival in Breda.
Opdrachtgever: CrossArts Breda / Ontwerp: Observatorium Rotterdam / Fotografie: Edwin Wiekens